PDA

Zobacz pełną wersję : ultradźwięki w wydłużaniu kończyn



13-07-07, 00:28
Witam serdecznie

Moja córka ma lewa nóżkę krótszą o 2 cm od prawej. Dowiedziałam się, że istnieje możliwosc wydłużenia jej stosując na przemian laser z soluxem i ultradźwięki. Znam chłopca, któremu ta metoda wydłużyła nogę o 1,5 cm. Niestety jest z innego miasta. Ja zdołalam dowiedzieć się, że laser i solux na pewno nie zaszkodzą, nie wiem jak z ultradźwiękami. Czy ktos posiada jakieś informacje na ten temat i zechciałby sie nimi podzielić?

Pozdrawiam. Aga.

13-07-07, 02:15
smiem watpic czy to cokolwiek pomoze... ale ja czlowiekiem malej wiary jestem :oops:

13-07-07, 07:57
Znam chłopca, któremu ta metoda wydłużyła nogę o 1,5 cm.

znaczylo by mniej wiecej tyle co odkrycie zycia na marsie!

od razu uczulam ze jest to niemozliwe. prawdopodobnie chlopiec mial zrotowana miednice przez co noga byla pozornie ktrotsza. zabiegi rozluznily miesnie dzieki czemu dysfunkcja sie zmniejszyla a nogi wyrownaly

jesli chce Pani meczyc corke bezpodstawnymi zabiegami fizykalny - prosze bardzo. to Pani dziecko

jedyna zana i skuteczna metoda wydluzania konczyn jest ich przeciecie i ustabilizowanie aparatem ilizarowa - nastepnie w odpowiednich odstepach casu oddala sie od siebie kosci tak by nowo tworzona stuktura wypelnila ubytki - dluuuugi i bolesny proces

nasuwa sie pytanie czy corka rzeczywiscie krotsza nozke - nalatwiej to sprawdzic porownujac dlugosc obu w lezeniu na plecach. Pani trzyma dziekco za stopy a corka wykonuje siad prosty - jezeli wtedy nogi sie zrownaja znaczy to ze dlugosc konczyn jest ok natomiast problem lezy gdzies wyzej.

prosze to sprawdzic - b proste a warto wiedzec na czym sie stoi.

pozdrawiam

13-07-07, 08:58
Nóżka jest faktycznie krótsza w kości udowej, stwierdził to ortopeda.

Natomiast "metodę" laser i ultradźwięki zaproponował temu chłopcu lekarz rehabilitant z Prokocimia, u niego tez było stwierdzone skrócenie kości udowej. Mama chlopca przesłała mi wszystkie informacje na ten temat, ale rehabilitant, pod opieką którego jesyt córka, powiedzial, że się na tym nie zna. Dlatego próbuję dowiedziec się gdzie indziej. Nie chcę, oczywiście, leczyć dziecka przez internet, ale jako mama chcę jak najwięcej wiedzieć o możliwościach niesienia pomocy.

Wiem, że metoda ilizarowa jest najskuteczniejsza, ale stosuje się ją przy skróceniach pow. 3,5cm.

Czy to w takim razie oznacza, że moje dziecko będzie miało krótszą nóżkę do końca życia?

Pozdrawiam.

13-07-07, 11:49
Szanowna Pani

moje doswiadczenia zwiazane z diagnozami stawianymi przez lekarzy kaza mi byc sceptykiem

prosze wykonac test o ktorym pisalem wczesniej to nam troche rozjasni sytuacje


Czy to w takim razie oznacza, że moje dziecko będzie miało krótszą nóżkę do końca życia?

niestety fizjoterapia nie zajmuje sie wydluzaniem konczyn

13-07-07, 13:51
Zrobiłam test, nóżki nie są niestety równe.'

Czyli nie ma możliwości pobudzenia konkretnej kości do szybszego wzrostu?Żadne naświetlania i tym podobne zabiegi na nasadę kości nie poskutkują?
Informacja o naświetlaniach i ultradźwiękach była dla mnie rzeczywiście dość bajkowa, ale pomyślałam, że może jednak jest szansa, żeby córce pomóc. Mam rozumieć, że nie ma nic ,co wyrówna nierówności, nie kwalifikujących się na aparat ilizarowa?
Nie pisałam, że córka ma prawie 4 lata. Wg miich i lekarzy obserwacji różnica nie powiększa sie.

Pozdrawiam i dziękuje za dotychczasowe informacje.

13-07-07, 20:31
wg mojej wiedzy zabiegow fizykalnych nie stosuje sie z zasady na plytki wzrostu u dzieci - wlasnie po to zeby wzrostu nie pobudzic....
kto wie, moze cos jest w metodzie opisywanej przez pania - sollux i laser raczej watpie, ale ultradzwieki faktycznie moga pobudzic wzrost kostny, jesli sa stosowane w odpowiednio mocnych dawkach. Tylko czy jest to bezpieczne dla dziecka? Tego nie wiem.
Napisze maila do profesora specjalizujacego sie w elektrolecznictwie, z reguly bardzo chetnego do pomocy, zobaczymy co on na to powie.
Odezwe sie jak czegos sie dowiem (moze troche zejsc, wiadomo ze kazdy profesor jest bardzo zajety :)), ale prosze nie robic sobie nadziei... taka metoda wydluzania kosci wydaje sie raczej dziwna i nigdy o czyms takim nie slyszalam.

13-07-07, 21:36
Napisalam maila, zobaczymy co specjalista powie. Tim Watson jest profesorem Uniwersytetu w Hertfordshire w Anglii, jest tez glownym doradca od fizykoterapii w Anglii. Poza tym jest pasjonatem, prowadzi wlasne badania oraz na biezaco czyta wszystkie najnowsze artykuly z dziedziny fizyko na calym swieie i publikuje ich opracowania w internecie. Takze jest wielkim autorytetem, a do tego jest bardzo przyjazny i przystepny jako osoba.
Zalaczam kopie maila dla zainteresowanych:

Dear Tim,
I am a physio and I recently came across an interesting patient enquiry on one of the internet forums (both for physios and patients).

Patient is 4 yrs old girl who has got 2 cm leg length discrepancy confirmed on an X ray by an Orthopaedic Surgeon. The discrepancy is in femur lengths and it has not changed for some time now. Patient’s mum says it is true leg length discrepancy, not due to pelvis positon/rotation or other problems lying elsewhere. I can only presume that a child had a good assessement.

That 2 cm difference is too insignificant for Ilizarov Apparatus to be used, so patient's mum is searching for some alternative methods. Someone has suggested to her that a combination of laser/IR and US may be used to stimulate bone growth in the affected leg. Patient’s mum described a similar case in which that treatment had been used with success (she is in contact with another's child mum and that child apparently had gained 1.5 cm in leg length). However, that treatment was done in another part of the country and she was looking for someone who would do it locally for her. And - surprise - she couldn't find anyone willing to go ahead...

I was wondering what your view on that matter was. I understand that it is not a good idea to believe in all "magical" treatments that have worked for the other people, but on the other hand maybe there is something in it that can have some use?
I suppose that IR will not have any impact on bone growth itself (may help to relax muscles and improve circulation?) but what about US/laser combination? Especially US?
But there are more doubts to it:
Would be safe? Any possible side effects?
Would it be effective at all?
Which area would be an ideal treatment area? Growth plate???
(that sounds really scary as I was always told not do use any electrotherapy any near growth plates...)
How do you monitor progress and decide on a dose?
Is there any research to back that sort of treatment up?

I do realize this is more of the theoretical rather than practical question, but I would be very grateful for any suggestions/ideas You may have.

Best Regards,
Ania Stasiak

20-07-07, 20:32
Tim Watson odpisal dosc szybko i konkretnie. Wg niego terapia zaproponowana przez Pania jest mozliwa i moze byc skuteczna, aczkolwiek dawka musi byc odpowiednio dobrana i jest pewne ryzyko niewiadomej jako ze zabiegi na plytki wzrostu sa generalnie przeciwskazaniem...wiec nie wiadomo jakie moga byc potencjalne efekty uboczne. Ale fakt ze obecnie prowadzi sie badania nad stosowaniem ultradzwiekow przy zlamaniach i wydaja sie byc skuteczne.
W zalaczeniu odpowiedz Tima Watsona

At 19:29 13/07/2007, you wrote:

>Dear Tim,
>
>I am a physio and I recently came across an interesting patient
>enquiry on one of the internet forums (both for physios and patients).
>
>


OK so far



>Patient is 4 yrs old girl who has got 2 cm leg length discrepancy
>confirmed on an X ray by an Orthopaedic Surgeon. The discrepancy is
>in femur lengths and it has not changed for some time now. Patient's
>mum says it is true leg length discrepancy, not due to pelvis
>positon/rotation or other problems lying elsewhere. I can only
>presume that a child had a good assessement.


indeed


>That 2 cm difference is too insignificant for Ilizarov Apparatus to
>be used, so patient's mum is searching for some alternative methods.
>Someone has suggested to her that a combination of laser/IR and US
>may be used to stimulate bone growth in the affected leg. Patient's
>mum described a similar case in which that treatment had been used
>with success (she is in contact with another's child mum and that
>child apparently had gained 1.5 cm in leg length). However, that
>treatment was done in another part of the country and she was
>looking for someone who would do it locally for her. And - surprise
>- she couldn't find anyone willing to go ahead...


ummmmmmmmm. There is certainly evidence out there that both
ultrasound and laser can affect bone growth, and the ultrasound
treatment is currently being heavily researched for leg lengthening
and fracture repair. Less work with the laser, but there is certainly
some stuff out there. The main issue with the ultrasound is that it
appears to be a dose specific response, and most therapy machines DO
NOT have the capacity to deliver the effective dose (which is a bit
of a shame) The doses the work and a summary of the evidence is up on
the web site (if it is of interest). I have never come across any
infra red research in this area, though i did get an e mail today
from some company who claim (without any evidence I might add) that
their machine is just totally fab at doing this (according to their
patient testamonials!!!)


>I was wondering what your view on that matter was. I understand that
>it is not a good idea to believe in all "magical" treatments that
>have worked for the other people, but on the other hand maybe there
>is something in it that can have some use?
>
>I suppose that IR will not have any impact on bone growth itself
>(may help to relax muscles and improve circulation?) but what about
>US/laser combination? Especially US?


as above. Both can be useful. Ultrasound evidence currently the
stronger of the two


>But there are more doubts to it:
>
>Would be safe? Any possible side effects?


yes - needs to be carefully dose calculated in order not to have
detrimental effects


>Would it be effective at all?


yes, so long as right modality at right dose


>Which area would be an ideal treatment area? Growth plate???
>
>(that sounds really scary as I was always told not do use any
>electrotherapy any near growth plates...)


agree - normally would want to steer clear of them, but unless there
is a fracture in this bone, I am not sure that there are any other
options - though I would want to be VERY careful when playing these
games and there is a potential to make a right mess of things which
could not be corrected easily


>How do you monitor progress and decide on a dose?


beyond the scope of an e mail and especially when having no idea
about the patient, the cause of the problem, the clinical staus etc
etc - and seeing as you are not currently treating her, it is all
hypothetical anyway


>Is there any research to back that sort of treatment up?


yes - up on the web site and research on this area reviewed in every
issue of the electrotherapy newsletter - also back copies up on the web site


>I do realize this is more of the theoretical rather than practical
>question, but I would be very grateful for any suggestions/ideas You may have.
>Best Regards,
>
>Ania Stasiak


Hope that might help a bit

Regards

Tim

Professor Tim Watson
School of Health & Emergency Professions
University of Hertfordshire
College Lane
Hatfield
Herts AL10 9AB

Tel: 01707 284970
Fax: 01707 284977

Web : www.electrotherapy.org

29-07-07, 20:48
Przepraszam, że dopireo dziś, ale bardzo dziękuję za pomoc i wszelkie informacje. Pozostaje mi szukać kogoś na miejscu kto zajmie się ewentualnym stosowaniem metody u córki.

Pozdrawiam i dziękuję. Aga.

30-07-07, 14:05
No tak, z tym moze byc problem. Wg Tima Watsona dawka musi byc bardzo specyficznie dobrana zeby byla skuteczna, to tez zalezy od odpowiedniego aparatu. Twierdzi on tez, ze do stymulacji zrostu (i potencjalnie wzrostu) kostego nalezy uzywac bardzo niewielkich dawek ultradzwiekow (a nie wiekszych niz normalnie, jak poczatkowo myslalam), ale za to zabieg robi sie metoda statyczna (normalnie terapeuta porusza glowica aby uniknac kumulacji) i przez dosc dlugi czas, rzedu 15-20 minut.
Ja osobiscie nie podjelabym sie wykonania takiego zabiegu, szczegolnie biorac pod uwage fakt, ze jest on raczej eksperymentalny i obecnie w fazie testowej, wiec nie wiadomo jakie moga byc potencjalne skutki uboczne.
Ale szansa jest, teoretycznie jest to mozliwe. Wyniki dotychczasowych badan sa zachecajace.
Tak wiec zycze powodzenia
Odezwij sie jak bedzie jakis postep i jak kogos znajdziesz - ciekawa jestem jak to sie dalej rozwinie...

30-07-07, 14:27
Odezwę się na pewno. W zasadzie, znam dawki które były stosowane u chłopca o którym wcześniej pisałam i od którego mam te informacje. Oczywiście czeka nas jeszcze wiele przemyśleń i konsultacji. Na razie rozmawialam z lekarzem rehabilitantem córki, ale powiedziała tylko, że się na tym nie zna i już. Ciekawa jestem czy te dawki są jednakowe dla wszystkich dzieci. I skoro piszesz, że laser i solux nie pomogą to czy są konieczne. Wg tego co mi napisali terapia trwa 20 dni, co drugi dzień laser i solux, co drugi ultradźwięki. Bardzo trudne są decyzje dotyczące leczenia dzieci, ale dobrze jest znać wszystkie możliwości.
Jeszcze raz bardzo dziękuję i jestem otwarta na wszelkie informacje :D . Pozdrawiam.

30-07-07, 17:11
O, to napisz jakiej dawki uzyto. Zeby obliczyc dawke calkowita UD dostarczona do tkanek, trzeba uwzglednic wszystkie parametry - czestotliwosc, puls, czas zabiegu, glebokosc tkanki ktora sie chce penetrowac, powierzchnie glowicy i oczywiscie natezenie ud. Masz te wszystkie parametry? Czy po prostu jedna dawke? Bo jak sie zmieni kazdy z powyzszych parametrow, to cala dawka sie zmienia.

Poza tym dawki powinno sie zawsze dobierac indywidualnie do pacjenta, jesli jedna dawka nie dziala tak jak bysmy chcieli, to ja troche modyfikujemy, przynajmniej ja tak robie.

W sumie nie dziwie sie, ze malo osob bedzie sie znalo na tego typu zabiegach - z tego co wiem na studiach dalej ucza, ze ultradzwiekow nie nalezy stosowac na wystajace punkty kostne. Zaloze sie tez, ze niewiele osob wie, ze od 1-2 lat trwaja badania nad zastosowaniem ud przy leczeniu zlaman.
Nie napisalam, ze lasera czy podczerwieni nie mozna uzyc. Tego tak naprawde nikt nie wie.
Jesli chodzi o laser, to sa pewne wstepne dane sugerujace, ze jest skuteczny, natomiast nie ma danych co do podczerwieni.

Ciekawa jestem kto w ogole wymyslil taka kombinowana terapie i skad ja wytrzasnal? I jakie ma rezultaty... Ciekawe byloby poznac tego rehabilitanta z Prokocimia i tak na wszelki wypadek sprawdzic jego kwalifikacje zawodowe...
No bo takiej kombinowanej terapii jak dotad nie ma ani w podrecznikach, ani literaturze naukowej...

31-07-07, 18:17
U tego chłopca stosowano dawki ultradźwięków 0,3W przez 6 min zwiększając stopniowo do 0,5W przez 10 min. A laser od 6J do 10J. Ale, z tego co napisałaś pewnie dla każdego dziecka trzeba by wyliczac indywidualnie. Z tego co się dowiedziałam laser i solux w tych dawkach nie powodują żadych skutków ubocznych. Jakie skutki uboczne mogą powodować ultradźwięki? Czy to w ogóle wiadomo?

A, i jeszcze jedno, ten rehabilitant z Prokocimia jest juz podobno na emeryturze, ale dokładnie spróbuje się jeszcze czegoś na jego temat dowiedzieć we wrześniu, bo Ci od których mam opis procedury wyjechali na wakacje.

14-08-07, 13:26
Hejka
Witam wszystkich - jestem nowa :oops:
Mój synek urodził się z niedorozwojem lewej nogi wynikiem tego jest skrót o 2 cm na długości i 2 cm stopa ogólny słabe mięśnie noga chuda mówimy na nią "mały brat" od 6 m-c życia rehabilitowany.
Byliśmy u dr. Napiontka w Poznaniu który promuje nową metodę jeżeli chodzi o takie wady jest to wycięcie chrząstki w zdrowej nodze (kolano) która ma spowolnić wzrost, my się na taką operację nie będziemy decydować bo jest duże ryzyko a już dwie chore nogi to ............
Agnieszko mogę cię prosić o kontakt mamy dzieci chyba w tyn samym wieku mój synek skończył 4 latka
Wydaje mi się że od miesiąca znacznie pogorszył się stan nogi
może był jakiś skok wzrostowy a noga nie nadążyła.
doszło jeszcze płaskostopie i koślawe kolano

Jak sobie radzicie może ktoś jeszcze ma podobny problem.

pozdrawiam
Monika

21-08-07, 10:38
Cześć Monika!

Piszę dopiero dzisiaj, bo sezon urlopowy 8) . Moja córka 4 lata skończy w listopadzie, też ją rehabilitujemy. Bardzo zainteresowałam się metodą laser + ultradźwięki bo jest nieinwazyjna i bezbolesna, no i na własne oczy widziałam chłopca któremu pomogła. Niestety w mojej okolicy nie mogę znaleźć lekarza, który by się tym zainteresował i powiedział mi czy są i ewentualnie jakie skutki uboczne ultradźwięków. Jak już pisałam rehabilitantka powiedziała mi, że laser i solux w tych dawkach są bezpieczne o ultradźwiękach nie wiedziała.
Monika, mogę dowiedzieć się gdzie rehabilitujesz syna?
W Poznaniu też byliśmy i słyszeliśmie o chrząstce, ale też się chyba nie zdecydujemy.
a powiedz czy twój syn ma podklejone wyrównanie, bo córka tak, ale coraz niechętniej te buty wkłada. Nie bardzo wiem co robić bo oczywiście kręgosłup, biodra..., to wszystko jest bardzo ważne, ale psychika też. Całe życie w podklejonym bucie to dla dziewczynki a potem kobiety żadna rewelacja, więc wierzę, że uda mi się jej pomóc inaczej.
Pozdrawiam

21-08-07, 10:59
Hejka
słuchaj my robimy buty na zamówienie w sklepie ortopedycznym
są super bo wyrównanie skrótu jest w środku sami to wymyśliliśmy dugo nam zajęło "tłumaczenie" ale mamy buty super wyższa jest jedynie cholewka.
Rozumiem cię jak najbardziej bo dziewczynka to już wiekszy problem z butkami ale robią naprawdę ładne na rzepki skórzane ma dwie pary sandały które są kapciami do przedszkola i do domu i półbuty koszt niestety jest wysoki bo ok. 400 zł. refundacja z NFZ raz w roku ok. 275 zł.
ale w związku z orzeczeniem o niepełnosprawnosci dostajmy zasiłek pielegnacyjny 153 zł miesięcznie więc odkładam na te buty bo zalezy mi żeby kompleksów nie miał. Najgorzej z adidaskami ale robimy tak kupujemy dwie pary bo różnica jest również w stopach i kupuję podkładkę w sklepie ortopedycznym damską podpiętek 2 cm i wkładam w bucika.
Lekarz by tego pewnie nie pochwalił ale cięzko w piłkę grać w sandałach lub wyjciowych półbutach prawda ;P
Jesteśmy z Wrocławia i rehabilitaujemy się w Promyku Słońca
od 1 m-ca zycia rehab. Vojtą bo asymetria ułożeniowa
w 6 m-cu zauważyłam że mu się dziwnie stópka układa myslałam że to tylko coś ze stopą poszłam do lekarza w przychodni a on powiedział ze jest wszystko Oki
ale mnie i tak to nie dawało spokoju poszłam prywatnie do ortopedy i jak by mnie kto w gębę walnął niedorozwój lewej nogi skrót jeszcze wtedy 0.5 cm.
i rehabilitacja neurolog szukanie przyczyny chyba z 8 różnych ortopedów
itd........................
aż do dnia dzisiejszego gdzie skrót już 2 cm
Zmieniliśmy teraz rehabilitanta mamy nowe zajęcia na równowagę bo Maciuś odciąża chorą nogę ma ją słabą i nawet za bardzo na jednej nodze to nie stanie chodzimy na basen, teraz mamy jeszcze zlecone konie w związku z tą równowagą, ale są problemy jak to załatwić a przede wszystkim z czasem bo pracuję a generalnie jestem sama mąż ciągle w delegacjach,
ufffff może za dużo trochę na raz
ale szukam osób z takim problemem jak my i jakoś tak nikt nie chce gadać chociaż wiem że w przychodni są jeszcze 3 takie osoby
Pozdrowionka :D

22-08-07, 10:29
Siemka, Monika, ogólnie wady naszych dzieci są inne, ale skrócenie to samo. Jeśli chodzi o potrzebę rozmowy to rozumiem Cię doskonale i zawsze chętnie pogadam. Jeśli masz ochotę to podaję swój nr gg 6587205. Pisz nawet jeśli jestem niewidoczna.
Monika, napisz proszę czy wyrównanie podklejacie równo pod palcami i pod piętą i czy wyrównanie jest dokładnie takie jak wada. Nam lekarz kazał równo, ale spotkałam chłopca, któremu lekarz powiedział, że powinna być centymetrowa różnica pomiędzy piętą a palcami i w ogóle wyrównanie o cm mniejsze niż wada. On ma w tej chwili 14 lat i rzadnego skrzywienia kręgosłupa, więc w zasadzie nie wiem jak byłoby lepiej.
My też odwiedziliśmy sztab ortopedów i też na poczatku mówili, że jest ok i że to niemożliwe, żebym u kilkumiesięcznego dziecka wypatrzyła róznicę w długości kończyn, ale jednak. Pozdrawiam. Aga.

22-08-07, 10:43
Hejka
A możesz opowiedzieć bliżej o nóżce córki, jeśli oczywiście możesz
POdklejamy na całości buta chociaż oczywiście przy palcach jest niżej bo by nie włozył buta.
Ortopeda i rehabilitant powiedział tak np. jeżeli chodzi o podpiętek że
zrobi się przykurcz i więcej to może zaszkodzić niż pomóc w późniejszych zabiegach gdy będzie zbyt duża róznica pomiędzy pietą a palcami

Czy twoja córka ma cały czas taki sam skrót czy on się powiększa
Lekarz nam powiedział że najgorsze będą skoki wzrostowe bo albo noga będzie choć ze skrótem ale rosła albo nie dogoni io skrót się powiększy
Skąd jesteście ?
Trzymaj się
jak będę miała chwilkę wieczorekiem to wpadnę na gg
Mońka

24-08-07, 09:51
Cześć

U córki z początku wydawało się, że różnica wynosi około 1 cm, ale to było gdy miała kilka miesięcy i nikt tego porządnie nie zmierzył. Gdy zaczęła chodzić miała zrobione rtg i zmierzone nóżki wtedy powiedziano nam że różnica wynosi około 2 cm i może wzrastać lub nie. Na ostatniej kontroli byliśmy w marcu i lekarz powiedział, że jest nadal około 2 cm, a ponieważ pierwsz skok wsrostoway ma za sobą to zwiększa się prawdopodobieństwo, że już tak zostanie i teraz będziemy jeździć na kontrole co rok, a nie, jak dotychczas co pół roku. Ja jak patrzę na jej nóżki to mam mieszane uczucia. Czasem wydaje mi się że jest ok, a czasem że różnica wzrasta. Dlatego żeby nie zwariować staram się za często tego nie robić (czyli nie wpatrywac się i nie mierzyć non stop :? ).
Jesteśmy z Łodzi, ale do ortopedy jeździmy do Poznania. trochę daleko, ale czego się nie robi dla dzieci. Rehabilitowana jest oczywiście w Łodzi, też jeździmy z nią na basen. Niedawno odważyła się usiąść na kucyku :) , więc zaczynamy myśleć o konikach, ale zobaczymy, bo ja nie pracuję i mamy w domu jeszcze rocznego bąbla.

pozdrawiam gorąco

Cały czas czekam na wyjaśnienie jakie są przeciwwskazania i jakie ewentualne skutki uboczne przy stosowaniu ultradźwięków u dzieci. Może ktoś będzie mógł mi pomóc. Proszę.

24-08-07, 11:19
Cały czas czekam na wyjaśnienie jakie są przeciwwskazania i jakie ewentualne skutki uboczne przy stosowaniu ultradźwięków u dzieci. Może ktoś będzie mógł mi pomóc. Proszę.

Aga, watpie zeby ktokolwiek dal ci odpowiedz na to pytanie. Stosowanie ultradzwiekow samych w sobie nie jest przeciwskazaniem u dzieci, ale w twoim wypadku chcesz ich uzyc na plytki wzrostu i to robi cala roznice. Genralnie sie tego nie robi, i w kazdy powie ci wlasnie to. Powod - moga pobudzic wzrost kostny. Ale, jak napisal T. Watson, w takiej sytuacji wydaje sie to byc jedyna opcja, wied wedlug niego taki zabieg niekoniecznie jest niedozwolony, tyle ze ryzykowny, przez to, ze mozesz ten wzrost pobudzic za bardzo. Mozna by jeszcze napisac do kogos innego, np jakichs polskich specow i zobaczyc, co oni o tym sadza. Jak chcesz, to moge kogos ci poszukac.

25-08-07, 00:28
Jak chcesz, to moge kogos ci poszukac.

Poproszę :)
Być może, faktycznie ryzyko jest na tyle duże, że nie zdecydujemy się, ale nigdy nie darowałabym sobie, gdyby się okazało, że jednak mogłam jej pomóc a ustałam w połowie drogi. Muszę wiedzieć jak najwięcej, żeby podjąć rozsądną decyzję, poza tym bezczynność jest najgorsza.

Pozdrawiam.

29-08-07, 11:00
Hejka
Agnieszka masz swojego prywatnego emaila jeśli możesz
to podaj pozdr
Mońka :D

24-03-08, 23:12
Witame.Cieszę się że natrafiłam na wasz wątek. Moja córka ma przerost prawej kończyny o 2 cm i dotąd nosiła wkładkę, ale ostatnio ortopeda stwierdził ,że musiałaby mieć podklejenie na całym bucie od spodu. Trochę mnie to dołuje i ciekawi mnie gdzie wykonywałyście te buty z wyrównaniem skrótu w środku , chętnie bym córce coś takiego zrobiła, żeby jak najmniej odczuwała ( ma prawie 4 lata).
Mam też pytanie do Agi 73 - czytałam wcześniejsze posty o ultradzwiękach, czy zastosowałaś to u córki? Pozdrawiam.